27 آذر 1400 - 8:49
شناسه خبر: 18421
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
کاهش کیفیت نساجی با برداشت پنبههای نارس
به گزارش «پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران به نقل از باشگاه خبرنگاران، محمدحسین کاویانی مدیرعامل صندوق پنبه ایران بیان کرد: حداقل ۸۰ کارخانه پنبه پاک کنی در استانهای گلستان، خراسانهای شمالی، رضوی، جنوبی، سمنان، اردبیل و فارس به طور عمده فعال هستند، اما در البرز، کرمان و اصفهان نیز چند کارخانه محدود وجود دارد.او درباره برنامه صندوق پنبه ایران برای افزایش تعداد این کارخانهها و سطح زیر کشت پنبه، افزود: یکی از مهمترین مشکلات تولید پنبه، مربوط به مرحله برداشت این محصول است. زراعت پنبه نسبت به زراعت سایر محصولات کشاورزی نسبتا مشکل است. این محصول در فصل بهار در کشور ما کاشته میشود و برداشت آن که از اواسط شهریورماه آغاز میشود نیز، تا اواخر بهمن ماه ادامه دارد. بنابراین، زمان زیادی زمینهای کشاورزی را اشغال میکند.
کاویانی گفت: از سوی دیگر چون آغاز کشت مربوط به بهار است، آفات فعال هستند و نیاز به سموم کشاورزی بالاست و همچنین، چون تعداد دفعات آبیاری نیز بسیار زیاد است، علفهای هرز زیادی در این زراعت وجود دارد؛ اما مهمترین زحمت مربوط به مرحله برداشت میشود.او توضیح داد: هر غوزه پنبه که روی بوتههای پنبه به وجود میآید، حدود ۵ کیلوگرم وزن دارد و به دلیل این که طی سالهای اخیر ماشین آلات برداشت پنبه وارد کشور نشده است، برداشت این غوزههای ۵ گرمی توسط کارگران در فصول سرد پاییز و زمستان انجام میشود. اگر ماشین آلات وارد شود، زحمات و هزینههای برداشت کاهش و در نتیجه، رغبت کشاورزان به زراعت پنبه بیشتر میشود. این کار همچنین سبب جلوگیری از ورود الیاف بیگانه حاصل از کیسههای پلاستیکی کارگران به صنایع نساجی میشود. بنابراین، در تلاش هستیم تا این ماشین آلات را سریعتر وارد کشور کنیم.
تنظیم بازار مهمترین وظیفه صندوق پنبه است
مدیرعامل صندوق پنبه ایران همچنین درباره عملکرد این صندوق گفت: وظیفه تنظیم بازار پنبه بر عهده صندوق پنبه ایران است و میتواند با فرامین و اعتبارات دولتی این کار را انجام دهد. مهمترین کار این صندوق از زمان تاسیس آن تاکنون، مربوط به سال ۷۹ است که با خرید ۲۵ هزارتن پنبه مازاد صنایع نساجی، بازار این محصول را تنظیم کرد.او افزود: در سال ۸۰ نیز حدود ۲ هزار و ۷۰۰ تن پنبه مازاد دیگر خریداری و بازار تنظیم شد. این مهمترین کاری است که صندوق پنبه باید انجام دهد. هر جا که متوجه شویم کشاورزان برای فروش پنبه مشکل دارند، ورود میکنیم تا دغدغه آنها را کاهش دهیم. به عنوان مثال، با مشارکت تعاونی پنبه داراب در استان فارس که یکی از اعضای مهم این صندوق است، وَش پنبه کاران را خریداری میکنیم تا با مشکل مواجه نشوند.
کاویانی در ادامه گفت: از دیگر فعالیتهای مهم صندوق، ارائه آموزشهای فنی لازم به کشاورزان و همچنین نظارت بر واردات و توزیع بذرهای مرغوب میان آن هاست. این بذور از زمانی که مجوز واردات آنها توسط وزارت جهاد کشاورزی داده شده، بین کشاورزان توزیع میشود، زیرا طول مدت کشت کوتاهتر و همچنین میزان محصول بیشتر و مرغوب تری دارند.او بیان کرد: در موضوع بازرگانی نیز، بسیاری از کارخانجات پنبه پاک کنی، محصول خود را به صندوق واگذار میکنند تا این صندوق بازاریابی مناسب را برای آنها انجام دهد. صنایع نساجی هم از این که پنبه مورد نیاز خود را از صندوق خریداری کنند، استقبال کرده اند، زیرا قبل از ارسال پنبه به صنایع نساجی، کارشناسان صندوق در کارخانجات پنبه پاک کنی حضور پیدا میکنند و پس از تایید کیفیت، ارسال را انجام میدهند.
مدیرعامل صندوق پنبه ایران همچنین گفت: از آن جا که پنبه یک محصول دارای استانداردهای بین المللی است، باید رقم بندی شود. هر کجا که کارشناسان دولتی کم باشند و امکان حضور آنها در کارخانجات پنبه پاک کنی فراهم نباشد، صندوق پنبه با ارسال کارشناس، این مشکل را رفع میکند. این کارشناسان، پنبهها را بر اساس استانداردهای ایران و همچنین استانداردهای بین المللی رقم بندی میکنند و در اختیار صنایع قرار میدهند.او در ادامه از کشاورزان پنبه کار نیز درخواست کرد: تقاضای صندوق پنبه ایران از کشاورزان پنبه کار این است که محصول خود را به صورت نارس برداشت نکنند؛ همچنین در حین برداشت، به جای استفاده از کیسههای پلاستیکی، از کیسههای نخی و طبیعی استفاده کنند، زیرا الیاف پلاستیکی بیگانه در کارخانجات نخ ریسی مشکل ایجاد میکنند.
کاویانی درباره دلیل نارس برداشت کردن غوزههای پنبه توسط کشاورزان، ضمن بیان این که صرفه کشت پنبه برای کشاورزان کاهش یافته است، گفت: پنبه محصولی است که غوزههای آن طی دو تا سه مرحله رشد میکنند؛ یعنی از پایین تا بالای بوته، به مرور زمان غوزهها رشد میکنند. کشاورزانی که برای برداشت محصول وارد مزارع میشوند، به منظور جلوگیری از هزینه چندباره برای برداشت محصول، در همان برداشت اول، غوزههای نیم رس بالای بوته را هم برداشت میکنند تا مجبور نشوند که دوباره هزینه برداشت بپردازند. این در حالی است که غوزههای نارس، کیفیت الیاف کارخانههای نساجی را کاهش میدهد.